Які професії перспективні у 2024 році?

Ринок праці сьогодні дуже мінливий, що обумовлено змінами в економіці, суспільстві, розвитком технологій. Учням старших класів, випускникам варто добре орієнтуватись у професійних трендах останніх років, щоб обрати спеціальність, яка дійсно має попит та буде не тільки цікавою, але й прибутковою. У цьому матеріалі спробуємо розбити міф, що перспективними є не лише напрямки, що пов’язані з IT, як наприклад, комп’ютерна інженерія коледж та інші навчальні заклади пропонують побудувати успішну кар’єру й в інших галузях.

Загальні тренди на ринку праці

Загальні тенденції вказують, щоб працівникам та роботодавцям сьогодні потрібно бути гнучкими, вміти адаптуватись та підлаштовуватись під постійні виклики та зміни.

Основні тренди на ринку праці виглядають наступним чином:

  1. Збільшення кількості зайнятих у сфері послуг. Автоматизація виробництв сприяє тому, вивільнені кадри приходять у туризм, освіту та інші напрямки сфери послуг, де важлива саме взаємодія «людина-людина».

  2. Підвищення попиту на фахівців з високим рівнем кваліфікації. Економіка все більше потребує спеціалістів, які володіють спеціалізованими навичками, знаннями – аналітики даних, інженери, лікарі.

  3. Гнучкі форми зайнятості. Все частіше фахівці та роботодавці віддають перевагу фрілансу, тимчасовим контрактам.

  4. Необхідність підвищення кваліфікації та перекваліфікації. Працівники повинні постійно покращувати свої навички та розширювати їх арсенал.

Далі розглянемо кілька професій, які точно будуть актуальними ще 5-10 років.

Оператори беспілотників

Дрони або безпілотні апарати користуються попитом у різних галузях – геодезія, аерофотозйомка, військова справа. Все частіше подібні літальні пристрої застосовуються у будівництві, сільському господарстві, доставці. Основними вимогами до кандидатів є відповідний сертифікат про освоєння управлінням дронів, знання законодавства.

Психологи

Ці спеціалісти займаються вивченням емоцій, людської поведінки. Потреби у психологічній підтримці в умовах невизначеності, стресу зросли після Коронавірусу та с приходом війни. Для успіху у цій сфері потрібно отримати вищу освіту за одним з напрямків. Також треба володіти комунікативними навичками та постійно вдосконалюватись.

Енергетики

Фахівці в енергетичній галузі займаються обслуговуванням, розробкою та проектуванням систем, що відповідають за розподіл, передачу та виробництво енергії. Завдяки енергетикам тримається критична інфраструктура, від якої залежить майже усі інші сфери. Для побудови кар’єри у цьому напрямку потрібна вища освіта та знання актуальний технологій.

Спеціаліст зі штучного інтелекту

Фахівці з AI займаються створенням технологій, алгоритмів, які здатні розв’язувати завдання різного рівня складнощів та у абсолютно різноманітних сферах. Те, що раніше будо фантастикою, зараз перетворюється у реальність. Рішення з використанням штучного інтелекту використовуються у фінансах, медицині, будівництві та інших напрямках. Попит на спеціалістів з AI буде тільки зростати. Готують відповідних фахівців вже в багатьох навчальних закладах України. Також отримати набір навичок допомагають відповідні курси.

Лікарі

У 2024 та наступних роках попит на лікарів точно не зменшиться. Кількість напрямків в сфері медицини величезна – хірургія, генетика, неврологія, кардіологія тощо. Вимоги до лікарів високі, що не дивно, бо мова йде про здоров’я.

Серед інших професій варті уваги на робітничі спеціальності, логісти, архітектори, фахівці з кібербезпеки тощо.

29 травня о 12:58 | 312 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали