Як освітні заклади використовують Windows VPS для організації навчального процесу

Значна частина українських закладів освіти почала використовувати послуги віртуальних серверів для організації навчального процесу. Це має чимало переваг перед використанням звичайних серверів або стаціонарних компʼютерів. В першу чергу – це значно дешевше та простіше. Не потрібно купувати дороговартісне серверне обладнання, виділяти для цього спеціальне приміщення, виконувати налаштування та мати окремих працівників, які будуть забезпечувати його роботу. Віртуальний сервер Windows VPS можна орендувати помісячно і отримати доступ до його потужностей з будь-якого комп’ютера та з будь-якого місця за умови наявності доступу до мережі Інтернет.

Windows VPS

Що таке Windows VPS

Віртуальні сервери (VPS) створюють на звичайних фізичних серверах. Користувачі отримують доступ до свого віртуального сервера і можуть налаштувати його саме так, як це потрібно їм. При цьому вони повністю незалежні від користувачів інших віртуальних серверів. Оренда VPS дозволяє отримати потрібний для вас функціонал звичайного сервера віддалено. Саме тому можна отримати доступ до нього з будь-якого комп’ютера, який має стабільне інтернет-з’єднання. 

Віртуальні сервери дозволяють встановити будь-яку операційну систему та набір програмного забезпечення. Заклади освіти зазвичай надають перевагу Windows – як версії для звичайних користувачів, так і серверних операційних систем, залежно від ваших потреб. Також можна налаштувати розмежування доступу, щоб кожен користувач мав певні права входу до віртуального сервера. Windows є найпоширенішою операційною системою, тому з нею легко зможуть працювати студенти та викладачі.

Як освітні заклади використовують віртуальні сервери на Windows

Використовувати Windows VPS можна для роботи з системою електронного навчання. Більшість вищих навчальних закладів України мають власні системи дистанційного навчання, або використовують уже готові програми для цього. З їхньою допомогою студенти можуть створювати власні онлайн-кабінети, додавати потрібні навчальні курси, завантажувати навчальний матеріал, надсилати на перевірку виконані завдання, здавати тести, стежити за своїми оцінками, тощо.

Також Windows VPS використовують для безпечного збереження значних обсягів даних:

  • навчальних матеріалів;
  • інформації про студентів;
  • результати іспитів;
  • документи навчального закладу, тощо.

Такий спосіб є значно зручнішим та надійнішим, ніж використання власних серверів чи хмарних сховищ. Доступ до віртуального сервера можна отримати віддалено. При цьому ви отримуєте гарантію збереження інформації. Віддалений сервер забезпечений резервним живленням, тому у випадку відключень світла чи інших непередбачених обставин важлива інформація буде збережена та доступна для користувачів.

Ще одна перевага віртуальних серверів – їхня потужність. Windows VPS дозволяє встановити різні сучасні програми, які потребують великих потужностей комп’ютерів. Оскільки вся обробка відбувається на віддаленому сервері – студенти та викладачі можуть отримати доступ з будь-якого, навіть малопотужного комп’ютера. Головне – він повинен підтримувати можливість підключення до віртуального сервера та мати інтернет-з’єднання. Це дозволяє зекономити навчальним закладам чимало коштів, оскільки не потрібно регулярно оновлювати комп’ютери.

VPS Windows

Можливості онлайн-тестування за допомогою Windows VPS

Windows VPS застосовуються університетами для організації тестувань та перевірки знань. Зазвичай для цього використовують системи дистанційного навчання. Студенти обирають потрібний курс та можуть здати тест. Це значно спрощує роботу викладачам, оскільки при використанні електронної системи перевірка правильних відповідей відбувається миттєво, а результати зберігаються на сервері визначений час.

Це також найбільш прозорий спосіб перевірки знань, оскільки можна виключити людський фактор та допущення помилки під час перевірки відповідей. При необхідності викладач може перевірити, як відповів на кожне питання студент.

Якщо тестування відбуватиметься не в аудиторії, а дистанційно – можна використати ряд налаштувань, щоб запобігти можливості списування. Наприклад, системи дистанційного навчання дозволяють обмежити час на вибір відповіді, фіксувати активність користувача на сторінці, тощо. Так студент не може переходити на інші вкладки браузера для пошуку правильних відповідей, оскільки він буде обмежений в часі, а перехід на інші сторінки буде відображатися при перевірці. 

Саме тому VPS на Windows є одним з найпопулярніших рішень для багатьох навчальних закладів. Це не лише зручніше та вигідніше, а і безпечніше. До того ж, ви можете обрати потрібну вам потужність віртуального сервера, об’єми пам’яті, навантаження трафіку. В подальшому можна легко масштабувати віртуальну систему.

Стаття заснована на матеріалі: https://osvita.ua/vnz/news/90765/

15 грудня 2023 о 10:34 | 438 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали