Як обрати гітару

Питання, як вибрати гітару цікавить переважно музикантів-початківців. У такому разі краще вибирати із бюджетної категорії товарів. Є ймовірність, що це захоплення виявиться вам не до вподоби, і кидати дорогий інструмент буде шкода.

Сьогодні в музичних таких, як Гітарний дім є безліч варіантів на будь-який колір і смак. То ж варто розібратися, на що слід звертати увагу.

Вид гітари

Є три види інструменту:

  • Класичний;
  • Естрадній;
  • Електроакустичний.

Часто естрадну гітару називають акустичною.

У класичного інструменту передбачені нейлонові струни. Зазвичай для гри не використовують додаткове приладдя – все роблять пальцями. Гриф у класики широкий, тому перебирати струни легко. А от засвоїти барре буде достатньо складно. Саме такому виді інструменту вчать грати у музичних школах.

3Aa7FBJxNTIygYpEpeMlCopoLuz3lktK9fGwBCHWjGQTeo1TFphvKu3K0ViOpEq1SCSglZMn_4QEIOFmJc_3d1_pA1nXrxJ9vQ6VzWnpZRTxYquC_soWTrbjhh1BynVa4PYRwk28LplqkvRJTy8mpQw

Акустика відрізняється тим, що струни в неї металеві, а сама вона важча за класику. До того ж верхня дека має ребра жорсткості для більшої міцності. Окрім пальців перебирати струни можна медіатором. Слід враховувати, що на початку пальці будуть боліти від металевих струн.

Електроакустичний інструмент – це майже те саме, що й просто акустичний, але в нього вбудували звукознімач. Це пристрій, який уловлює коливання струн, та передає їх на динаміки. Тобто мікрофон в даному випадку непотрібен.

Обирати вид гітари варто виходячи зі стилю, який плануєте грати. Якщо говорити про акустичні інструменти, то вони більше підходять до року, кантрі, поп та блюз. А от класичні гітари – це класика, романси та фламенко.

Виробник

Можна виокремити три напрямки, де роблять гітари: Азія, США та Європа.

Найдоступніші моделі вироблені в Китаї. Але слід зазначити, що там роблять як суто китайські бренди, так і збираються інструменти відомих виробників. До першої категорії належать Aiersi, Smiger, Belucci, а до другою, наприклад, Fender та Yamaha (американський та японський бренди відповідно) створюють тут бюджетні моделі.

Ще в Азії є Індонезія, де те ж роблять музичні інструменти. Наприклад, акустичні гітари Сort, зроблені саме в цій країні. Японські бренди найкращі серед азіатського ринку. Окрім вже згаданої Yamaha, ще є Ibanez, Fernandes та Takamine.

Найвищий ціновий сегмент – це американські та європейські бренди. Частину своєї продукції вони виробляють в Китаї – бюджетна лінійка. Все що дорого – це США, Мексика, Німеччина та Франція. Окремо варто написати про іспанських виробників. Справа в тому, що вони зосередили свою увагу суто на класичних інструментах, та виробляють їх виключно всередині своєї країни.

Матеріал

Для виробництва корпусу є лише два різновиди матеріалів: ламінат та деревина. Перший варіант – це листи шпону. Верхній шар є декоративним, він імітує масив. Вважається що якість звучання в них гірша за аналогічні вироби з деревина. З переваг можна виділити те, що корпус за ламінату не боїться перепадів вологи. До того ж він не вимагає такого дбайливого ставлення як гітара з дерева.

Масив – це цільне дерево. Для гітар частіше всього вибирають кедр, ялину, червоне дерево та ін.. Такий матеріал краще підхоплює коливання струн, тому звучання виходить більш об’ємним.

Якщо говорити про дешеві інструменти, то там матеріал особливого значення немає. Він впливає лише на колір. Наприклад, якщо хочеться більш темний інструмент, то обирають кедр, для світлішого підійде сосна. Ламінат може і зовсім не імітувати деревину, наприклад чорна або червона гітара.

Найдорожчий інструмент виготовляють з масиву деревини. У більш дешевих моделей з натурального матеріалу тільки верхня дека. Найдешевші гітари зроблені тільки з ламінату.

4 вересня 2023 о 10:40 | 624 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали