Як почати навчатися у Словаччині

Здобуття освіти – важливий процес, адже від нього залежить майбутнє молоді. І справа не лише у виборі спеціальності, а й у країні, де відбувається навчання. Нині в Україні є тенденція навчання в Словаччині – країні Євросоюзу, яка дає багато можливостей. Спробувати свої сили в іншій державі не складно, особливо за допомогою компанії Slovak Education, фахівці якої супроводжуватимуть на кожному кроці. Розглянемо, що необхідно для того, щоб почати навчатися в Словаччині.

Можливості для навчання

Спочатку про те, які можливості надаються в Словаччині українській молоді. Ті, хто закінчив 9 класів, можуть:

  • продовжити здобуття загальної освіти в ліцеї чи гімназії, а потім вступити до вишу;
  • здобути професію в коледжі або спеціалізованому ліцеї.

У коледжах є два варіанти навчання – три або чотири роки. Відрізняються вони тим, що після трьох років навчання немає можливості вступу до вишу. Такий варіант підходить тим, хто вирішив далі влаштовуватися на роботу за професією.

Якщо навчатися чотири роки, видається атестат європейського зразка, який визнається в усіх країнах Євросоюзу. Для тих, хто має повну загальну середню освіту або закінчив коледж в Україні, є можливість вступити до будь-якого обраного вишу Словаччини. Також на магістратурі можуть навчатися ті, хто став українським бакалавром.

Що потрібно для навчання

Головне для навчання в Словаччині – знання словацької мови на такому рівні, щоб можна було розуміти педагогів. Якщо є тверде бажання поїхати на навчання в країну, вчити мову можна заздалегідь. Далі потрібно буде зробити кілька кроків:

  1. Підготувати документи. Необхідні атестат про здобуття середньої освіти або диплом із коледжу з вкладишем, закордонний паспорт, довідка про прописку.
  2. Пройти нострифікацію, тобто легалізацію атестата або диплома в Словаччині. Це здійснюється в Міністерстві освіти країни на основі українських документів, перекладених словацькою мовою.
  3. Обрати ліцей, гімназію, коледж або виш для навчання.
  4. Подати заявку в електронному вигляді.
  5. За потреби скласти іспит. До багатьох навчальних закладів можна вступити без іспитів.

Після цього залишиться лише чекати запрошення на навчання. Коли воно надійде, необхідно приїхати до Словаччини і подати документи, щоб отримати посвідку на проживання. Вона видається на весь період навчання. Для проживання надається гуртожиток, але за бажання можна зняти окрему квартиру.

7 серпня 2023 о 12:05 | 546 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали