Тренд на дерев’яні іграшки повертається – причини їх популярності та рекомендації щодо вибору

Дитячі іграшки з дерева сьогодні знову користуються великим попитом серед прогресивних вчителів, турботливих батьків. Натуральні кольори, прості форми, приємні на дотик поверхні – дерев’яні розвиваючі іграшки приваблюють дітей різного віку, надають широкі можливості для гри та власного розвитку. Також вони чудово доповнюють інтер’єр.

Основні переваги іграшок з дерева

Іграшки для сортування, кубики, пірамідки з деревини мають наступні плюси:

  1. Безпека. До складу якісних виробів не входять шкідливі речовини, тому дитина може спокійно перевіряти їх на смак.
  2. Великий термін придатності. Дерев’яні іграшки здатні стати сімейною реліквією, яка буде передаватись через покоління.
  3. Позитивна енергетика, чудова теплопровідність невимогливість щодо догляду.

Розвиваючі дерев’яні іграшки тренують фантазію, мислення. Дитина може використовувати їх для різних ігор, необов’язково тих, які задумав виробник. Вони позитивно впливають на мілку моторику, зорову пам’ять, вчать дітей розрізняти форми та кольори. У процесі гри дитина вчиться посидючості, концентрації уваги.

Дерев’яні іграшки доволі універсальні. Дитина може гратись ними самостійно, з друзями чи батьками.

Які іграшки пропонують виробники?

Для створення дитячих іграшок виробники використовують переважно наступні сорти деревини, липа, вільха, бук, клен. Вони не тріскаються, відрізняються достатнім запасом міцності, мають невелику вагу. Також варто відмітити доступну ціну. Є на ринку і преміальні вироби. Подібні іграшки робляться з червоного дерева та інших екзотичних порід.

Якщо зайти до спеціалізованого магазину, то можна віднайти сотні цікавих позицій, серед яких:

  • пазли та конструктори;
  • лабіринти;
  • геометрики, сортери, пірамідки;
  • шнурівки та стукалки;
  • музичні інструменти;
  • рахівнички, рамки тощо.

Як підібрати відповідну іграшку з дерева?

Головний критерій вибору – це вік дитини. Дитині у віці від 2 до 6 місяців можна сміливо купувати брязкальця, буси. Поверхня має бути нефарбованою. По досягненню 6-місячного віку рекомендовані кубики різного кольору та форми. Головне – відсутність гострих кутів та маленьких елементів, які дитина здатна проковтнути.

Коли дитина впевнено сидить, то її здатні зацікавити різноманітні пірамідки. За їх допомогою вона швидко опанує координацію. Подібні ігри позитивно впливають на процес мислення, пам’ять. Чудовим подарунком малюку стануть лабіринти. За ними діти здатні проводити години. Рухомі деталі розвивають мілку моторику. По досягненню 3-літнього віку можна купляти дерев’яні іграшки, де потрібно вкладати одні деталі в інші, сортувати їх за різними параметрами, працювати зі шнурками. Чудовим вибором є ксилофон. З його допомогою дитина буде знайомитись з різними звуками, а можливо, подібні ігри спонукають її у майбутньому для вже більш серйозних музичних занять. У будь-якому випадку гра на ксилофоні – це купа позитивних емоцій.

З 4-5-річного віку дітям починають подобатись різноманітні мозаїки, конструктори, пазли. Складність можна підвищувати відповідно до розвитку дитини.

Більшість розвиваючих іграшок з дерева підходять усім дітям, незалежно від статі. Але окремі варіанти актуальні тільки для дівчат чи хлопців. Дівчатам подобається посуд, кухонні набори, будинки для ляльок та супутні аксесуари. Хлопцям цікаво гратись з міні-моделями транспортних засобів.

Купувати іграшки з деревини варто тільки у надійних магазинах, які мають сертифікати на всю продукцію. Кожний виріб варто перевірити на відсутність сколів, інших дефектів. Для їх фарбування має бути використана виключно натуральна фарба.

4 липня 2023 о 09:25 | Оновлено 4 липня 2023 о 09:26 | 580 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали