Водійське посвідчення категорії В: ключові особливості та права

Водійські права категорії В – це найпопулярніше посвідчення в Україні. Якщо керувати автобусом чи вантажівкою навчаються одиниці, мати право управляти легковим авто потрібно фактично кожному. Адже власне авто сьогодні – це зовсім не розкіш, а елемент комфорту та мобільності. Як отримати права на водіння легкового авто, які категорії водійських посвідчень існують та що потрібно для їх отримання – розповідаємо. 

Категорії водійських прав в Україні

Українське законодавство дуже чітко регламентує категорії посвідчення водія. Наразі у ньому виділяють більш як 10 категорій, головні з них:

  1. A - дозволяє керувати мотоциклами та мопедами з об'ємом двигуна понад 50 куб.см та потужністю понад 11 кВт.
  2. B - для легкових авто;
  3. BE - авто категорії B з причепами масою до 750 кг;
  4. C – вантажні авто;
  5. D – автобуси.

Кожна категорія водійських прав передбачає певний набір правил та обмежень, які повинен дотримуватись водій. Окрім того, вони містять підкатегорії. Приміром, категорії із додаванням цифри 1 як правило передбачають право керувати полегшеними варіантами транспортних засобів «материнської» категорії. Приміром, права А1 дозволяють управляти мопедами та моторолерами, а С1 – вантажівками вагою до 3500-7700 кілограм. 

Останні зміни вносились досить давно – у 2013 році, і оновлень найближчим часом законодавець вносити не обіцяє. Але вони можуть з’явитись із появою новітніх транспортних засобів. 

Особливості категорії В

Водійське посвідчення категорії В дозволяє керувати легковими автомобілями з максимальною масою до 3,5 тонн та кількістю місць для сидіння до 8 пасажирів, включаючи водія, але з об'ємом двигуна не більше 1 500 куб.см та потужністю не більше 98 к.с.

Категорія В включає підкатегорії:

  • B1 – для управління квадроциклами, трициклами з масою до 400 кг та іншими чотириколісними транспортними засобами вагою до 0,4 тонни; 
  • BE - дозволяє керувати автомобілями категорії B з причепами масою до 750 кг.

З водійським посвідченням категорії В дозволяється керувати комерційним та пасажирським транспортом – приміром, таксі чи міжнародною маршруткою, мікроавтобусом. Головне, аби транспортний засіб відповідав вимогам стандартів, тобто був вагою менш як 3500 кг та передбачав до 8 пасажирських місць. 

Як отримати права категорії В?

Для отримання категорії B водійських прав потрібно мати не менше 18 років та пройти обов'язковий медичний огляд (включаючи наркологічну та психічну експертизу), теоретичну та практичну підготовку, а також скласти відповідні іспити.

Після успішного отримання категорії B водійських прав, водій може отримати додаткові підкатегорії, такі як B1 та BE, якщо він відповідає віковим та іншим вимогам та успішно пройде відповідні іспити.

Перший крок – пройти навчання у ліцензованій автошколі. Але важливо, аби стандарти підготовки були високими. Рекомендуємо звернутись в автошколу «Київ» - цей навчальний центр отримав престижну премію «Знак якості» у 2018 році.

Більше про навчання на права категорії B в Києві, умови на вартість курсів водіння читайте на сторінці https://askiev.com.ua/ua/prava-kategorii-b

Автошкола має філіали у різних районах Києва (Олімпійська, Шулявка, Солом’янський район, Осокорки, Позняки, Троєщина та ін). Автопарк включає виключно нові іномарки у чудовому технічному стані – це важливо не лише для комфорту під час практичних занять, а й для набуття досвіду, адже скоріш за все у майбутньому ви будете керувати саме такими марками. Навчатись можна на автоматі або механічній коробці, на вибір. Графік занять гнучкий і можна підібрати оптимальний для себе розклад, а теорію додатково можна вивчати дистанційно. Вартість курсів середня, але можна оформити оплату частинами. Більше інформації ви знайдете на офіційному сайті автошколи «Київ» https://askiev.com.ua/ua.

26 квітня 2023 о 10:19 | Оновлено 26 квітня 2023 о 12:36 | 11,241 перегляд
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали