PHP або Python? Як стати PHP-розробником

PHP (Hypertext Preprocessor) - це скриптова мова програмування, яку застосовують для створення динамічних вебсторінок та додатків. Вона займає п’яте місце серед найпоширеніших мов програмування. Її використовують такі відомі сервіси як Wikipedia, PayPal, Viber та Facebook.

Коротко про РНР

    PHP (Hypertext Preprocessor) - це скриптова мова програмування, яку застосовують для створення динамічних вебсторінок та додатків. Вона займає п’яте місце серед найпоширеніших мов програмування. Її використовують такі відомі сервіси як Wikipedia, PayPal, Viber та Facebook. 

    За допомогою PHP можна створювати різні типи вебсайтів, від простих блогів до соціальних мереж та інтернет-магазинів. Використання PHP дозволяє розширити функціональність сайту та створювати більш інтерактивні і складні додатки. Також PHP активно застосовують в сфері електронної комерції. З поміж інших мов програмування, таких як JavaScript, Python, C, Ruby, вона вирізняється своєю простотою та високою продуктивністю.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/ru/tutors/prohramuvannia/php/

PHP чи Python

  PHP та Python - вважаються одними з найякісніших та ефективніших мов програмування. Вони гарно підходять як для досвідчених програмістів, так і для початківців. Проте розробники часто вагаються між вибором: PHP чи Python.

   PHP  використовують переважно у веброзробці, в той час як Python вважається загальною мовою і застосовується у різних галузях. Обидві мови суттєво відмінні  між собою за різними параметрами:

  1. Синтаксис. В порівнянні з Python, у PHP він більш складний, бо нагадує елементи з інших мов. Для досвідченого розробника це буде привілеєм, але може трохи заплутати початківця.
  2. Темп. PHP функціонує набагато швидше ніж Python, бо працює безпосередньо з веб-сервером.
  3. Продуктивність. PHP більш ефективна за Python завдяки великій кількості розширень та бібліотек, що дозволяють зменшити час розробки.
  4. Спільнота. Обидві мови мають велике ком’юніті, що дозволяє легко знаходити навчальні матеріали.
  5. Сфера застосування. Python вважається універсальною мовою, а от PHP підходить лише для веброзробки.

     PHP ідеально підходить для проєктів малого та середнього бізнесу. Багатьом компаніям зараз потрібні PHP-розробники. Мова легка для вивчення, тому  майже ідеальна для новачків. Якщо опанувати ще й JavaScript то можна стати fullstack веброзробником, який може самостійно реалізувати проєкти.

  Для програмістів, що мріють розробляти програми та займатись автоматизіцією, краще підходить Python. Це універсальна мова, яка може використовуватись  для розробки сайтів та додатків, системного адміністрування і навіть розробки ігр.

PHP для початківців

    PHP має простий синтаксис та вважається однією з найлегших мов для вивчення. Якщо при навчанні станеться якась проблема, то її рішення легко знайти серед численної спільноти. Не варто забувати, що вивчення PHP не обмежується освоєнням лише мови. Також важливо опанувати принципи роботи фреймворків, баз даних, HTML/CSS та інших технологій.

           Найшвидший спосіб вивчити PHP - це курси. Вони допоможуть опанувати мову за короткий термін (в середньому 6 місяців), проте можуть бути затратними. Можна вивчати  PHP самостійно, це буде безкоштовно, але витрачений час на навчання повністю залежатиме від наполегливості. В середньому період від вивчення мови до працевлаштування  у розробників займає приблизно два роки.

         В вакансіях PHP-розробників вимагають не лише знання цієї мови. Часто потрібно опановувати ще HTML, CSS, JS, бази даних, вебсервери та фреймворки, і ,звісно, англійську мову на рівні читання технічної документації. Це необхідно , аби максимально  використовувати PHP.

                Навички PHP-розробника в залежності від категорії

Junior PHP-розробник

  • Знання PHP та принципів ООП;
  • HTML/CSS;
  • Git;
  • MySQL.

Middle PHP-розробник

  • Знання PHP, принципів ООП та шаблонів проектування; 
  • MySQL/MongoDB/Redis/Elasticsearch;
  • Yii2/Symfony/Zend/Laravel;
  • HTML/CSS;
  • Git.

Senior PHP-розробник 

  • Усе зі списку вище;
  • Досвід.

            

Чому саме PHP

      PHP одна з найбільш відомих мов програмування, яку використовують 80% сайтів. Вона постійно розвивається та не відстає від новітніх тенденцій. Кваліфіковані PHP-розробники вкрай цінні, їм легко знайти роботу.

       Вивчення PHP варто розпочати з основ. Можна пройти безкоштовні курси від Codecademy чи Udemy. Не завадить ознайомитись з офіційною документацією від розробників PHP.

       Багато програмістів радять для вивчення PHP придумати власний невеликий проєкт, який поступово буде реалізовуватись разом з опануванням мови. Це збільшить години практики та посилить мотивацію. В процесі навчання варто долучитись до спільноти, вона може надати підтримку і допомогу.  

       Вивчення чогось нового — завжди виклик собі. Кожен може стати гарним PHP-розробником, якщо докладе достатньо зусиль. Вірте в себе та починайте вивчення PHP прямо зараз!

17 березня 2023 о 11:16 | Оновлено 26 вересня 2023 о 10:37 | 686 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали