TOEFL, IELTS, FCE, CAE, CPE: основні відмінності та популярність

Щоб навчатися за кордоном, абітурієнт має не тільки скласти вступні іспити, але й мати відповідний рівень знання англійської мови. Сертифікат про рівень володіння мовою потрібен для вступу у вищий навчальний заклад, роботи в іноземній компанії, еміграції та соціальних проєктів. Почавши навчання заздалегідь та обравши онлайн уроки англійської мови, що включають підготовку до міжнародних іспитів, ви будете готові до складання екзаменів.

65ba3b05bfe1a.webp

Різновиди та порівняння форм міжнародних іспитів

Різні іспити необхідні для різних цілей, учню завжди треба враховувати, для чого йому потрібен сертифікат. Найпопулярніші типи екзаменів:

  1. TOELF — один із найвідоміших іспитів сьогодні, бо дає можливість вступити до ВНЗ США та Канади. «Test Of English as, а Foreign Language» перевіряє саме американську англійську. Включає 4 основні частини (перевірка граматики, читання, аудіювання та написання есе). Складається лише онлайн.
  2. IELTS — «британський» іспит, розроблений згідно з Кембриджським Екзаменаційним Синдикатом. Також потрібен для вступу в навчальні заклади не тільки Канади, а й Великобританії, Австралії тощо. Якщо ви складаєте іспит в Україні, то можете готуватися завдяки онлайн урокам англійської мови, але сам екзамен усе одно буде «паперовим». Версія через інтернет не підтримується в країні.
  3. FCE — популярний кембриджський іспит, який можна назвати «універсальним». Підтверджує рівень вище середнього.
  4. CAE — більш складний варіант у порівнянні із попереднім пунктом, бо розроблений для високого рівня Advanced.
  5. CPE — ще один іспит із кембриджської групи схожий на два попередні, але для рівня С2.

Cambridge English Exams (FCE, CAE, CPE та інші) складають у паперовому вигляді або онлайн. Існують і інші різновиди, наприклад, BEC із кембриджської групи складають для оцінювання знань «ділової» англійської.

65ba3ad630b63.webp

Як оцінюють екзамени: критерії та тривалість

Якщо почати готуватися заздалегідь, а також знати, як саме оцінюють знання, ви зможете скласти іспит на потрібний рівень. Вимоги залежно від екзаменів такі:

  1. IELTS — чотири основні частини (читання, говоріння, аудіювання, текстова частина). Використовуються всі різновиди та акценти. Говоріння триває 11–15 хвилин у форматі «питання-відповідь» з екзаменатором.
  2. TOEFL — чотири частини, як у минулому пункті, але оцінюють та використовують лише американську англійську. Усна частина здається в реальному часі перед пристроєм (запис відео). Також треба читати заданий текст, робити есе по прочитаному, писати лист на основі прочитаного та переглянутого відео.
  3. Кембриджські екзамени — п’ять критеріїв оцінки. Додається «Використання англійської» на знання граматики. На говорінні оцінюють не лише особистий монолог, але й діалог із партнером. Тривалість — 14 хвилин.

Перший іспит у списку триває 2 години 45 хвилин. Тривалість TOEFL — до 4 годин. Кембриджські екзамени також займуть орієнтовно 4 години, усе залежить від різновиду.

Які іспити обрати для переїзду та навчання?

TOEFL та IELTS — так звані «діагностичні екзамени», які відображають рівень знання мови прямо тут і зараз. Останній — один із найпопулярніших варіантів у світі, його результати приймають у навчальних закладах Великобританії, Австралії, Нової Зеландії. Достатньо 7 балів та вище для успішного проходження. Він оцінюється за шкалою від 0 до 10 балів.

TOEFL — обов’язковий екзамен для американських вишів. Його найчастіше обирають студенти та аспіранти. Він базується саме на мові в академічному середовищі. Центрів оцінювання цього іспиту в Україні немає, але офіційні ресурси дають змогу пройти його онлайн вдома.

Кембриджські екзамени — типи та застосування

Кембриджські екзамени доступні для дорослих і дітей. Вони відображають конкретний досягнутий рівень. Це оптимальний варіант не тільки для студентів, але і для підлітків, які збираються вчитися в школі за кордоном:

  • FCE — тестування першого рівня складності, сфери застосування — промисловість, торгівля, навчальні заклади;
  • CAE — просунутий рівень (С1) для професійних цілей, більшість британських вишів вимагає результатів цього іспиту;
  • CPE — просунутий рівень (С2), для ділових та академічних цілей.

65ba3ac3b431f.webp

Поради з підготовки — як скласти міжнародний іспит?

Щоб скласти міжнародні екзамени потрібно не тільки підібрати відповідну школу, що займається такою підготовкою, але й не забувати про власну відповідальність. Виконуйте такі рекомендації:

  • складіть план підготовки (із зазначенням часу під кожен рівень);
  • почніть підготовку заздалегідь;
  • виділіть найважчі частини та приділяйте їм більше часу (наприклад, практика говоріння з носіями, письмові вправи для граматики);
  • намагайтеся перейти на англійський мовний контент;
  • робіть перерви, відпочивайте.

Відповідальність, систематичність та постійна підготовка — запорука високих результатів на іспиті.

31 січня о 15:51 | 444 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали