Харчування школяра: чи потрібно давати їжу в школу?

Дитина має харчуватися в школі, брати з собою домашню їжу чи самостійно купувати перекуси на свій розсуд? Скільки батьків - стільки й різних думок. Вони одностайні лише в бажанні, щоб діти наїдалися, отримували всі корисні та поживні речовини, які допомагають їм зростати та розвиватися. 

Чи можна покладатися на навчальний заклад у харчуванні дитини? Коли потрібно дитині брати у школу домашню їжу? Які продукти ні в якому разі не можна давати школяру? Відповіді на ці та інші питання - у цій статті. 

Правильне харчування для школярів

Педіатри та дієтологи вважають, що дітям критично необхідний повноцінний сніданок, щоб почуватися добре весь день. Якщо правильно налаштувати харчування, то за допомогою їжі можна грітися, виробляти більше гормонів радості та задоволення, відчувати себе бадьоріше та стійкіше. Дослідження показують, що успішність дітей, які пропускають сніданок вдома, нижча за тих, хто снідає.

Щоб у дитини не було проблем зі шлунково-кишковим трактом, потрібно стежити, щоб:

  • сніданки, обіди та вечері були гарячі;
  • вистачало білка та заліза у харчуванні (м'ясо, субпродукти, бобові);
  • були жири у стравах;
  • 2 прийоми їжі на день були овочі;
  • дитина пила теплі напої.

Що не можна давати дітям у школу?

Іноді шкільна їжа не подобається дітям або її не можна вживати за станом здоров'я. Тому багато батьків дають своїм дітям обіди та перекуси з собою.

Дієтолог каже, що іноді ласувати солодощами можна, але їх надмірна кількість може призвести до дисбалансу в раціоні та надмірному споживанню цукру. Те саме стосується солодких напоїв і тих, що містять кофеїн. Вони можуть призвести до енергетичних сплесків і зривів, що впливає на здатність дитини концентруватися та засвоювати нові знання.

Треба уникати продуктів із високим ступенем обробки, таких як чіпси, снеки, упаковані обіди, ковбасні вироби. Вони містять багато натрію, консервантів і шкідливих жирів.

Дітям молодшого не варто давати з собою в школу продукти, які можуть викликати ядуху. Адже на перервах діти мають змогу не лише перекусити, а й погратись. Тому, наприклад, цілий виноград, великі шматки яблук чи моркви, цілі горіхи чи попкорн може бути небезпечними.

Школярам не слід брати з собою швидкопсувні продукти, тому що вони потребують належних умов зберігання. Особливо стосується це салатів із майонезом, навіть зробленим власноруч, або страв, які потрібно зберігати дуже гарячими чи холодними.

Ще одна помилка батьків - відсутність різноманітності у дитячому раціоні. Повторення тих самих страв, зокрема сендвічів або канапок, що мають низьку поживну цінність, відсутність різноманітних фруктів, овочів, білків і цільних злаків може призвести до нестачі необхідних поживних речовин, що надходять із харчуванням.
Оскільки більшість мам працюють, довго затримуються на роботі, їм не вистачає часу планувати раціон наперед і сил готувати повноцінні обіди. Не всі діти хочуть і можуть носити з собою кілька пластикових контейнерів і важкий термос із чаєм, особливо якщо школа розміщена на іншому кінці міста. Страви можуть зіпсуватися або розлитися. Вони не завжди приємно пахнуть та й не всюди є можливість їх розігріти. Тому дітям все ж краще харчуватися в школі. Але для цього батькам слід поцікавитися меню шкільної їдальні, перевірити, як обладнані їдальня та кухня навчального закладу, наскільки якісне та чисте устаткування для харчового блоку. Не зайвим буде запитати, звідки доставляються та як зберігаються продукти, якими годують дітей. У разі використання напівфабрикатів (вареників, котлет, млинців тощо) і заморожених продуктів (фаршу, риби, м'яса тощо) потрібно звернути увагу на те, як їх заморожують. Мають бути камери шокової заморозки, що зберігають свіжість продуктів до 8 тижнів. Вони майже миттєво заморожують їжу, а при швидкій зміні температури наявні бактерії гинуть, а нові не можуть розвиватися. Тоді ви будете впевнені, що дитина в школі споживає свіжу, безпечну та корисну для здоров'я їжу.

29 січня о 10:41 | 293 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали