Як бізнесу зменшити свої витрати на енергоресурси?

Кожен бізнес прагне витрачати на газ та електричну енергію менше, направляючи зекономлену різницю на інші сфери діяльності компанії. Оптимізувати видатки можна по-різному. Починати потрібно з вибору постачальника енергетичних ресурсів, бо ціна на газ для підприємств 2024 року у різних підприємств може відрізнятись доволі суттєво. Це ж стосується й електроенергії.

Серед інших факторів, на які варто звернути уваги при підборі постачальника:

  1. Прозорість умов співпраці та ціноутворення.

  2. Перелік надаваних послуг. Наприклад, одні компанії спеціалізуються тільки на постачанні газу або електроенергії, інші пропонують одразу кілька енергоресурсів. Співпрацювати з одним підприємств зручніше та часто вигідніше.

  3. Якість сервісу, надійність та досвід.

  4. Варіанти сплати тощо.

У багатьох постачальників є спеціальні пропозиції для середнього та малого бізнесу. Так, підприємці можуть розраховувати на тарифи з фіксованими цінами. Також на вибір пропонуються різні терміни та формати оплати. За посиланням https://ascania.energy/taryfy-na-elektroenergiyu/ можна ознайомитись з прикладами подібних розрахунків. Наприклад, доволі суттєвої є різниця в ціні при повній постоплаті та передоплаті.

Підвищення енергоефективності

Зменшити витрати на енергоресурси можливо не тільки за рахунок пошуку постачальника з кращими цінами, а й шляхом енергоефективної модернізації. Логіка тут проста, якщо підприємство витрачає менше газу, то й платити за нього треба менше. Підвищити енергоефективність можна за власні кошти, або за рахунок кредитів. Сьогодні є багато кредитних програм з привабливими умовами, які орієнтовані саме на цю сферу.

Щоб знайти можливості для економії, проводиться енергетичний аудит. Він дозволяє визначити реальні енергетичні потреби, місця, де газ, електроенергія використовується невиправдано.

Варіанти економії для малого та середнього бізнеса:

  • перехід на світлодіодні лампочки;

  • відмова від цілодобового підсвічування вітрин;

  • оптимізація робочої площі;

  • інтеграція автоматизованою систему, яка буде автоматично вимикати світло в приміщеннях, якщо там немає людей, контролювати та прогнозувати витрати в майбутніх періодах.

Економія може бути досягнута завдяки заміні технічного обладнання на більш сучасне та енергоефективне, використання альтернативних джерел енергії.

Малий, середній бізнес може виконати аудит власними силами. Великим підприємствам доцільно звертатись до профільний агенцій.

15 січня о 14:54 | Оновлено 15 січня о 14:55 | 366 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали