Популярні техніки малювання

Для когось малювання – це професія, для інших – хобі, а хтось просто мріє навчитись створювати скетчі, акварельні пейзажі. Сьогодні існує велика кількість технік малюванні – від класичних до новаторських. Вони відрізняються між собою використовуваними матеріалами, методом нанесення фарб чи олівця. Великий вплив також має яскравість, направленість та довжина штрихів.

Кожен початківець має спочатку освоїти базові техніки. Ознайомитись з ними більш ґрунтовно допоможуть онлайн курси малювання, які зараз доступні, як дорослим, так і дітям. До базових технік належать:

  • розтушування;

  • штрихування;

  • малювання гуашшю;

  • малювання аквареллю;

  • малювання масляними фарбами.

Техніка розтушування

Метод оптимальний для початківців. Розтушування дозволяє створювати об’єм фігур за рахунок градації тону. Техніка зазвичай вивчається після освоєння штрихування, бо саме штрихи й підлягають розмиванню.

Розтушування виконується за допомогою графіту чи інших інструментів. Рухи мають йти не поперек штрихів, а за ними. Завдяки цьому досягається природний ефект.

Техніка розтушування

Техніка штрихування

Техніка базується на розподіленні штрихів таким чином, щоб вдало відобразити тони різних об’єктів. Напрямок штрихування залежить від фактури. Наприклад, для трави використовують вертикальні лінії, для води – горизонтальні. Посилення тону досягається за рахунок перехресних штрихів.

Щоб отримати бажаний результат, важливо підібрати відповідний олівець. Поверхня паперу не має бути занадто жорстокою та гладкою. У першому випадку малюнок вийде пласким, у другому – тьмяним.

Техніка штрихування

Малювання гуашшю

Гуашшю дуже зручно вчитись малювати з нуля. Такі фарби непрозорі, чудово перекриваються кольорами, їх легко розводити у воді. Також відсутній обов’язковий порядок нанесення кольорів. Завдяки матовості та бархатистості можна створювати зображення з глибокими відтінками.

Для малювання підходить:

  • шовк;

  • фанера;

  • картон;

  • папір.

Малювання аквареллю

Акварельні фарби більш складні в освоєнні, хоча на початку техніка здається доволі легкою. Акварель наноситься пошарово, поки не буде досягнутий потрібний результат. Дуже важливо знати, як реагують певні кольори на змішування.

Акварельні малюнки приваблюють прозорістю, легкою структурую. Вони мають свою, особливу атмосферу.

Малювання масляними фарбами

Масляні фарби складаються з органічного масла та сухих пігментів. Вони бувають лесуючими та криючими. Перші відрізняються прозорістю, інші – закривають поверхню повністю. Лесуючі фарби зазвичай накладаються зверху, щоб підкреслити колір або тон.

Малювати масляними фарбами можливо в один, або кілька шарів. Фарби дозволяють робити цікаві переходи між тонами. Шари наносять з певним проміжком, поки нижній не висохне. Завдяки цьому фарби не змішуються. Малюнки не вигорають на сонці, тому милуватись ними можна роками. Масло підходить, як новачкам, так й професіоналам.

Необов’язково освоювати усі техніки. Можна зупинитись на одній, яка сподобається найбільше. Для досягнення успіху важливо практикуватись якомога частіше.

12 грудня 2023 о 09:40 | 817 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали