Що входить до військової літератури?

Людство воює упродовж усієї своєї історії. Хоча цивілізація й досягла сьогодні небувало розвитку, війни нікуди не ділись, змінився тільки їх формат та технології. Більшість змін на політичних та географічних мапах пов’язані саме з бойовими діями. Поринути в гущу історичних подій та фактів допомагає військова література. Це доволі об’ємний жанр. Сюди входить, як офіційна документація, наприклад, накази МОУ, так й наукові, публіцистичні, художні твори.

Художня література

Це найпопулярніша категорія військової літератури. Вона цікава різним людям, включає поезію, прозу, розповіді, оповідки та романи, які розповідають про події та людей, які їх прожили.

Військову художню літературу можна поділити на:

  • сатиру – передбачає висміювання звичаїв, військових порядків;

  • драма – зображує переживання людей, яких війна торкнулась тою чи іншою мірою, приклад – «Сто років самотності»;

  • пригодницька література – розповідає про пригоди, подвиги, бойові дії офіцерів, звичайних солдатів, приклад – «На Західному фронти без змін».

Документальна література

Документалістика складається зі статей, листів, щоденників та мемуарів. Якщо в художній літературі часто використовуються гіперболи, метафори та інші прийоми, то документальна базується на мові фактів.

Мемуари розповідають про діяльність та життя людей, які брали участь у війні, постраждали від неї, або навіть розпочали її. В щоденниках люди намагались висвітлити усі власні емоції, думки. Велись вони не для когось, а для себе, щоб не тримати усі переживання в собі. Листи можна порівняти з щоденниками, але в них вже йшла розмова двох – автора та адресата. Статті розповідають про різноманітні аспекти війни – від військового мистецтва до побуту солдат на фронті. Документальна література дозволяє читачам побачити події від першої особи.

Наукова література

Сюди входять праці істориків та інших спеціалістів, які вивчають зброю, техніку, укріплення різних епох, аналізують переваги та недоліки. Також до наукової літератури належать книги, статі про тактику, стратегію, розвиток військової справи у різні історичні етапи, психологічні аспекти.

Публіцистика

Включає книги, статі, короткі замітки про політику, військову сферу тощо. Сюди можна віднести й накази, інші документи, які дозволяють зрозуміти, як поводили себе чиновники, які помилки допустили тощо.

Важливо вказати, що військова література не прославляє війни. Навпаки, вона намагається показати її з різних боків та які наслідки вона має. Що навіть блага мета може принести тільки біль та страждання. ЇЇ задача попередити людей від марних конфліктів та спонукати до дипломатії та миру.

Знайти військову літературу сьогодні можна в багатьох інтернет-магазинах. Художня доступна навіть у звичайних книжкових магазинах. Є й спеціальні інтернет-магазини, які повністю присвячені цьому напрямку. Замовити усі цікаві видання можна не виходячи з дому, а доставлені вони будуть упродовж усього кількох днів.

30 листопада 2023 о 14:25 | 393 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали