Як сприймати англійську на слух

«Я хочу краще сприймати англійську мову на слух!» - цей запит ми часто чуємо від своїх учнів, і перше, що можна порадити – це практикуватися, практикуватися і ще раз практикуватися. Якщо заглибитись у проблему детальніше, то можна означити кілька ключових моментів.

Як сприймати англійську на слух

Не варто намагатися зрозуміти кожне слово та дослівно перекладати те, що чуєте

Поки ви подумки перекладаєте, співрозмовник продовжує говорити, аудіозапис продовжує програватися, і ви не встигаєте вловити суть. Так само не слід зосереджуватися на незнайомих словах, краще іти далі, пробувати зрозуміти загальний сенс висловлювання, а нові слова – намагатися вивідати із контексту.

Якщо зрозуміти дуже складно, спершу слухайте текст одночасно із читанням тексту (або субтитрами), а потім – без.

Це саме той випадок, коли у нагоді стане великий обсяг слухової практики. Але підбирати матеріал для роботи потрібно такий, який відповідає вашому рівню знань та словниковому запасу. Нормально, коли є незнайомі слова, але не у великій кількості, не більше 10-15%.

Почніть свій шлях до володіння англійською мовою прямо зараз! Натисніть тут, щоб дізнатися більше про наші курси англійської мови онлайн з нуля для початківців. Не пропустіть свій шанс стати поліглотом! 

Слухайте різноманітне

Ні для кого не секрет, що британська англійська відрізняється від американської, австралійської, канадської тощо. Існує безліч акцентів, територіальних діалектів, та і кожна окрема людина не позбавлена індивідуальних особливостей вимови. Тому щоб бути готовим зрозуміти будь-кого, потрібно навчитися розуміти якомога більшу кількість людей. Ви спілкуєтеся із викладачем, якщо займаєтесь у групі – звикаєте до вимови своїх товаришів, на уроках слухаєте певні аудіо- та відеоматеріали. Ми радимо також знаходити щось цікаве, що задовольняє вашим інтересам – серіали, фільми, відеоблоги, підкасти, пісні, аудиокнижки тощо. Краще, якщо сам зміст викликає захоплення і дозволяє зануритися у прослуховування замість концентрації на окремих словах чи граматичних конструкціях. Не звикайте до одного спікера, сприймайте мову різних людей на різні теми.

Зверніть увагу на власну вимову

Якщо ви не знаєте, як правильно вимовляти слова, ви не зможете впізнати їх на слух. Коли вивчаєте нове слово, вчіть одразу правильно, адже перевчити себе буде важче. Сумніваєтеся – зазирніть у словник, перекладач, або спробуйте скористатися цим ресурсом – він «підтягує» відео з Ютюбу, де у різних контекстах звучить потрібне вам слово: youglish.com.

Можливо, проблема у сленгу?

Якщо ви дивитеся серіал, або відеоблог, потрібно бути готовим до того, що там звучать не завжди класичні, академічні вислови. У нагоді стануть словники на кшталт urbandictionary.com, де можна знайти найбільш сучасну лексику динамічної і мінливої англійської мови. Розуміння того, що going to в розмові може мати вигляд gonna приходить із досвідом. Знання базової граматики та певної кількості фразових дієслів також може стати у нагоді.

23 жовтня 2023 о 10:21 | 572 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали