Як створюються підручники у рамках НУШ?

Однією з ключових реформа останніх років в Україні є реформа шкільництва або НУШ. ЇЇ головною метою є створення таких умов у школі, щоб діти йшли до неї з задоволенням та отримували знання, які дійсно будуть у нагоді в реальному житті. Замість заучування понять та фактів учні набувають компетенції, самостійно приймають відповідальні рішення. Особливу увагу під час реформи приділяється підручникам.

Системні проблеми підручників

НУШ функціонує вже кілька років, тому вже розроблено десятки нових підручників. Але в багатьох з них допускаються помилки, не говорячи про старі посібники. Деякі з них перенасичені персонажами та образами минулих років, які вже неактуальні для сучасних дітей.

Далеко не усі наведені факти відповідають сучасній парадигмі, останнім науковим знанням. У деяких навчальних посібниках, наприклад, вказується, що мислення притаманне лише людині. Але вже є багато актуальних досліджень, які доводять, що мислити можуть й тварині. Більш сучасні підручники для 6 класу НУШ вже використовують оновленні дані.

Багато застарілого контенту зустрічається в підручниках з інформатики. Тому й трапляються такі ситуації, коли на папері навчальні посібники є, але вчителі ними не користуються та повністю готують заняття самостійно.

Сучасні підручники мають бути максимально гнучкими

Світ міняється кожен день, а об’єм інформації зростає по експоненті. Підручники друкують приблизно один раз в 4-5 років, тому вони фізично не встигають за прогресом.

Одним з основних підходів НУШ є комбінація паперових підручників таких як https://detmir.com.ua/category/79/ з застосунками. Варіанти можуть бути різними:

  • паперовий посібник надає базову інформації, а застосунки для планшетів, смартфонів її актуалізують;

  • підручник пропонує посилання на різні посилання, де учень може ознайомитись з тематичними відео, фото.

Додати інтерактивності процесу допомагає гейміфікація.

Конкуренція – ключ до прогресу

Раніше спостерігалась своєрідна монополія на підготовку підручників. Але в рамках НУШ зміни проходять і у цьому напрямку. Держава розробляє основні стандарти, профільні експерти готують свої варіанти підручників. Спеціальна комісія надає їм рейтинг. Кращі посібники друкуються видавництвами на конкурсній основі. Прозорість системи та наявність своєрідного «змагання» у довгостроковій перспективі мають підвищити загальну якість. Цікавою новацію виглядає надання права школам самостійно обирати посібники. Причому вони не обов’язково повинні мати гриф Міністерства освіти та науки.

Допомогти у реформуванні шкільної освіти має досвід таких країн як Фінляндія, яка є новатором у цій сфері.

10 жовтня 2023 о 09:22 | 587 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали