Як допомогти дитині адаптуватися в англомовній школі?

Величезний відсоток українок, що виїхали з дітьми закордон, адаптуються до життя в іншій країні. І одним із важливих етапів занурення у новий світ є знайомство з мовою. Проте якщо дорослі мають змогу дисциплінувати себе під час вивчення, то у школярів можуть виникнути проблеми. А отже не виключені нюанси у спілкуванні з однолітками, вчителями та сприйманням матеріалу загалом.

У цій статті поговоримо про те, які проблеми можуть виникнути через неправильну адаптацію дитини до життя в іншомовній країні. А також, що роботи для швидкого та комфортного звикання до нових реалій.

Навіщо допомагати дитині адаптуватись до життя закордоном?

Кожна країна має свої правила, що затверджені на державному рівні, власні звичаї та традиції. І якщо для корінного населення чи людей, що перебувають закордоном давно, це звично, то туристам та переселенцям може бути складно звикнути до змін. Тим паче, якщо йдеться про дітей шкільного віку. Адже саме у цей період формується глибоке розуміння світу та вилаштовуються соціальні відносини з однолітками. Тож інші мова, яка поки що важко піддається вивченню, може стати бар’єром під адаптації. І якщо на допомогу не прийде дорослий, то дитина може:

  • відчути себе покинутою та ізольованою, адже її мову не розумують однолітки, а вона не розуміє нових друзів;
  • втратити інтерес до навчання, оскільки найбільше сил тратитиме на розуміння окремих слів, а не матеріалу в цілому;
  • зануритись до онлайн-світу, адже саме там залишились усі знайомі із рідного міста.

Тож щоб цього не трапилось, варто поговорити з дитиною та допомогти вивчити мову якнайшвидше.

3 способи, допомогти дитині зануритись до світу іноземної вдома

Коли діти бачать, як їхні батьки моделюють навички, які сприяють вивченню мови, вони також розвинуть внутрішню мотивацію вивчати її швидше. Це допоможе створити міцну основу для подолання мовного бар’єру та досягнення високого рівня знання іноземної. Читайте далі, як підтримати школяра та допомогти вивчити мову, не виходячи з дому.

  • Влаштуйте години читання разом. Коли ви регулярно читаєте дітям, ви прищеплюєте любов до мови та моделюєте правильну вимову й граматику. Читання також часто є однією з перших навичок, які діти розвивають під час вивчення нової мови, тому це чудовий спосіб зацікавити їх своїм прикладом. Залежно від віку та інтересів сина чи донечки, вибирайте художню літературу, енциклопедії, комікси чи навіть підручники 5 клас Англійська мова. Найпопулярнішими авторами, за якими зараз навчаються українські школярі, є Коста, Мітчелл, Карпюк. До підручника ви можете підібрати робочий зошит, щоб допомогти дитині краще засвоїти граматику.
  • Заохочуйте допитливість. Ставте дітям відкриті запитання про те, що їх оточує, захоплює, їхню думку щодо подій, явищ тощо. Мотивуйте їх досліджувати довкілля та цікавитись тим, що трапляється у світі згідно віку. Адже мова та культура взаємопов’язані, тому пошук шляхів дослідження того, що відбувається за межами безпосереднього оточення школяра, також може допомогти в досвіді мовного занурення.
  • Хваліть за зусилля. Підкресліть цінність вивчення іншої мови та визнайте успіхи та досягнення дитини. Син закінчив читати книгу новою мовою? Донечка правильно використала нове словникове слово? Дитина самостійно працювала над вправами з вдосконалення письма без нагадування? Незалежно від досягнення, хваліть свою дитину за її зусилля та рішучість у досягненні своїх цілей. Коли школярі захоплюються власним прогресом, їхня мотивація зростатиме.

Як ще зацікавити дитину вивчати мову?

Інколи лише читання чи заохочення допитливості може бути замало, для того щоб зацікавити дитину до навчання. Так трапляється здебільшого тоді, коли школяр сумує за домівкою і йому важко сконцентруватись у нових реаліях. В такому разі варто більш творчо підійти до адаптації учня:

  • Залучайте дитину до цікавих заходів. Візьміть школяра на міжнародний захід, наприклад, культурний фестиваль. Відвідайте ресторан, де пропонують автентичні страви, пов’язані традиціями країни. У такий спосіб дитина зможе подолати бар’єр краще пізнати нове середовище.
  • Використовуйте новітні технології. Застосовуйте програми, фільми, телепередачі чи Інтернет, щоб зацікавити дитину та більш інтерактивно подати матеріал. Наприклад, якщо дитина має улюблений фільм чи щоу, увімкніть субтитри іноземною мовою.  Крім того, використання онлайн-іншомовних ігор може бути цікавим способом стимулювати вивчення мови.
  • Погляньте на звичні речі під іншим кутом. До прикладу, розвісьте у будинку картки із розмовними фразами чи назвами предметів. У такий спосіб дитина візуально бачитиме слова чи речення та постійно повторюватиме їх. Також спробуйте попрацювати з готовими домашніми завданнями: попросіть дитину виконати вправу з підручника, потім звірити результат із відповідями з ГДЗ 5 клас Англійська мова та пошукати інші варіанти. Це можуть бути синоніми до слова, інший стиль тексту тощо.

Ці поради допоможуть вам познайомити дитину з новим світом і створити умови для виховання щасливої та успішної особистості.

31 серпня 2023 о 12:53 | 564 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали