Від шкільних підручників до справжніх професіоналів: поради вчителям

Середня та старша школа – відповідальні етапи здобуття освіти. Адже базова освіта дає учням основні знання з ключових предметів, а в 10-11 класах відбувається профілізація навчання, пов’язана із вибором майбутньої професії. І попри всі реформи, більшість знань, вмінь і навичок учні отримують саме з підручників для середньої школи та старшої.

Про відбір шкільних посібників

З 2011 року Міністерством освіти і науки України запроваджено двоетапний конкурсний відбір нової шкільної літератури:

  • І етап – перевірка експертною комісією науковців на відповідність чинним програмам та методичне забезпечення;
  • ІІ етап – відбір практикуючими вчителями. Педагоги ознайомлюються з електронними версіями підручників в Репозитарії, оголошують свої пропозиції керівнику навчального закладу.

Далі кожен освітній заклад заповнює спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів в Репозитарії. Обрані посібники друкуються за кошти держави у видавництвах, з якими укладаються договори. Так видавництво «Навчальна книга. Богдан» постійно друкує нову шкільну літературу, купити яку можна в інтернет-магазині.

Поради вчителям: критерії відбору шкільних книг

В 2023 році перші учні Нової Української Школи стали вже шестикласниками. Тому вибір  навчальних книг для НУШ перемістився у середню школу, а надалі треба буде вибирати книги і для старших школярів. Розглянемо особливості критеріїв відбору для кожного класу:

  • Підручники 5 клас. Для цієї вікової категорії учнів важливим буде оформлення книги, доступність викладу, переважання ігрових завдань.
  • Підручники 6 клас. Звернути увагу слід на творчі нестандартні завдання, проектну і дослідницьку діяльність.
  • Підручники 7 клас. Найважчий підлітковий вік, тому тематичне наповнення навчальних книг має бути відповідним інтересам дітей 13-14 років.
  • Підручники 8 клас. Виклад матеріалу допускається вже складніший, проте все ж не варто надто перевантажувати тексти науковими термінами.
  • Підручники 9 клас. Останній рік базового курсу, доцільна наявність вправ і завдань на повторення навчального матеріалу за попередні роки та підготовки до ДПА.

Підручники для старшої школи мають відповідати профілізації освіти: більш поглиблений виклад, тестові завдання форми ЗНО. Підручники для 10 класу: велике значення відводиться  повторенню вивченого у 5-9 класах, вивченню матеріалу на новому, вищому рівні.  Підручники 11 класу слід вибирати за наявністю завдань на закріплення та повторення, для підготовки до ЗНО та ДПА.

Підбірка популярної навчальної літератури 

Пропонуємо переглянути топові посібники НУШ і не тільки:

  1. «Музичне мистецтво» (7 клас) Л. Кондратової є давнім улюбленцем вчителів музики за послідовний виклад матеріалу, хорошу підбірку для слухання та виконання, аудіододаток. 
  2. «Українська мова» (5 клас НУШ), автори Т. Ткачук та А. Онатів. Багате дидактичне наповнення, чудове оформлення. Є можливість передзамовити книгу.
  3. «Алгебра» (7 клас, за новою програмою) Г. Возняка та Ю. Мальованого містить багато завдань для самостійної та практичної роботи.

Переглянути усі товари зі списку вище можна в інтернет-магазині «Навчальна книга. Богдан» за посиланням : https://bohdan-books.com/catalog/3411/. Вибирайте якісні підручники, ціна на які у видавництві Богдан цілком доступна, що робить шлях до успішного і продуктивного навчання ще легшим.

3 серпня 2023 о 13:30 | 563 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали