Як зрозуміти часи в англійській мові – від Present Indefinite до Past Perfect?


Англійська мова має багато часів, які виражають різні дії та стани в минулому, теперішньому та майбутньому, що викликає певні складності при вивченні. В українській усього 3 часи, а в англійській – аж 12, тому, щоб зрозуміти у чому полягає різниця, наприклад, між Past Continuous та Past Perfect, потрібно «перемкнути» мозок на нову логіку формування речень. Саме у розуміння логіки й лежить ключ до успішного засвоєння часів в англійській мові.

Послідовне вивчення теорії

Починати варто з базових часів: Present Simple, Past Simple, Future Simple. Вони найпростіші та найбільш вживані в англійській мові. Прості часи допомагають описати регулярні, одноразові або плановані дії. Навчайтеся утворювати позитивні, негативні та питальні речення в цих часах. Запам'ятовуйте ключові слова, які супроводжують кожен час:

1.      Present Simple часто вживається з always, never, sometimes, every day.

2.      Past Simple – з yesterday, last week, ago.

3.      Future Simple – з tomorrow, next year, will.

Систематизувати знання допоможуть таблиці часів. Їх можна створити самостійно, чи відшукати на теренах Інтернету абсолютно безкоштовно. Потім можна переходити до більших складних часів, таких як Present Continuous чи Future Perfect тощо.

Теоретична база дуже важлива. Носії англійської мови орієнтуються у часах на інтуїтивному рівні. Для них вибір форми дієслова очевидний, навіть без знання граматичних правил. Спроби ж вивчення мови тільки спираючись на практику призведуть до типових помилок.

Відточення навичок

Практика неможлива без теорії, а теорія без практики. Щоб закріпити отримані знання потрібно постійно практикуватись. Варіантів вправ дуже багато:

·        перекладайте речення з української на англійську та у зворотному напрямку, використовуйте можливості онлайн тренажерів;

·        читайте журнали, книжки, статті, блоги, замітки у соціальних мережах, аналізуйте граматичну структуру речень;

·        дивіться фільми, ролики у Ютуб на різні теми – це допоможе побачити приклади застосування часів у реальних ситуаціях;

·        практикуйтесь у використанні кількох часів разом.

Спілкуйтесь с друзями на англійській, а якщо є можливість, то й з носіями. Це найкращий спосіб перевірити знання та отримати фідбек. Варто не боятись помилок. Їх допускають навіть самі носії.

Відточити навички можна за допомогою ChatGPT. ChatGPT – це інтерактивний чат-бот, який може спілкуватися на будь-яку тему на англійській мові – від фільмів до хобі. Йому можна ставити питання про часи, просити скласти речення з певним часом або перекласти речення на англійську мову. ChatGPT також може генерувати контент, такий як вірші, історії, код, есеї, пісні тощо. ChatGPT – цікавий спосіб вивчити часи в англійській мові у розважальній манері.

Роз’яснити теорію та допомоги з практикою також можуть в онлайн школах. Там є можливість вчитися з професійним викладачем, який пояснить правила та приклади вживання часів, перевірить домашню роботу та допоможе усунути помилки. Також онлайн школи дозволяють практикуватися у розмовному англійському з носіями мови або іншими учнями на різних рівнях. Навчатись можна у комфортній домашній атмосфері, підібравши комфортний графік

Часи в англійській мові – це важлива тема, яку необхідно освоїти усім, хто хоче розмовляти на англійському. Щоб досягти успіху, потрібно підходити до процесу вивчення комплексно, не боятися експериментувати та практикуватися. Джерел для отримання інформації сьогодні вдосталь, тому на перший план виходить самодисципліна.

29 травня 2023 о 14:15 | Оновлено 29 травня 2023 о 14:20 | 4,615 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали