Запитайте в репродуктолога: сім питань про безпліддя

Безпліддя — дуже чутлива тема, люди не завжди готові говорити про неї публічно. З цим пов'язано те, що для багатьох людей питання щодо діагностики та лікування безпліддя не отримують відповідей. Не так просто для не фахівця зорієнтуватися в морі інформації та відрізнити істину від вигадки. Поговоривши з репродуктологами, ми зібрали найактуальніші питання та відповіді на них.

64721e773df01.webp

1. Репродуктолог і гінеколог — це те саме?

Ні, хоч це й досить близькі спеціальності. Репродуктолог — це фахівець із лікування безпліддя. зокрема за допомогою ДРТ, допоміжних репродуктивних технологій. Гінеколог серед іншого також може лікувати безпліддя, але лише ті форми, які не потребують штучного запліднення.

2. Коли відсутність зачаття вважається безпліддям?

Для пари, яка живе регулярним статевим життям і не запобігає вагітності, є 80-85% ймовірності, що вагітність настане протягом року. Але 85% ймовірності — це не 100%, тож на спроби дається ще один рік. Якщо протягом двох років пара, яка не використовує контрацепцію, не досягає вагітності, підозрюють безплідність. Довше двох років чекати не варто. Якщо є проблема, а скоріш за все вона є, то що раніше про неї стане відомо, то вищі шанси на її усунення.

3. Як дізнатися, хто винен у безплідності — чоловік чи дружина?

Це можна дізнатися лише провівши обстеження їх обох. Чоловіче та жіноче безпліддя зустрічаються з однаковою частотою, а в 10% пар виявляються проблеми в обох партнерів. Діагностувати безплідність може репродуктолог, гінеколог у жінок або андролог (уролог) у чоловіків. Самостійно це зробити неможливо, навіть якщо у когось з партнерів є дитина, бо безпліддя буває вторинним.

4. Чи можна спонтанно вилікуватись від безпліддя?

Такі випадки є. Щоправда, тут безліч припущень — чи справді було безпліддя, або лише зниження фертильності. До розповідей про те, як хтось лікувався довго та безрезультатно, а коли кинув лікування, то одразу сталося зачаття, лікарі ставляться зі скепсисом: якщо зачаття після лікування, то як можна виключити, що не внаслідок саме лікування? Як би не було, фахівці радять не тішити себе такими історіями, сподіваючись на те, що все станеться само собою. Так можна згаяти час, коли проблема могла б бути усунена.

64721e773925c.webp

5. Чи можна пройти лікування від безпліддя потай від партнера?

Ні, бо таке лікування навряд чи могло бути ефективним. Щоб побудувати правильну лікувальну тактику, потрібно точно знати стан здоров'я обох партнерів. Іноді лікування потрібне обом, багато методів припускають зусилля з двох сторін. Крім того, у зачатті беруть участь дві людини, вони обидва мають право знати, що саме відбувається у їхній родині. Лікування може бути й тривалим, і складним, обов'язково буде потрібна підтримка з боку близької людини. Якщо ж на підтримку та розуміння не доводиться розраховувати, то, можливо, розв’язування проблем сім'ї варто починати не з лікування безпліддя.

6. Який метод лікування безпліддя найефективніший?

Найефективніший той, що призведе до вагітності. Для кожної людини він свій, оскільки залежить від точного діагнозу, віку та багатьох інших чинників. Немає універсального стовідсоткового методу, який підходив би всім.

7. Чи може не вийти ЕКЗ?

Так. Більшості жінок, які вдаються до ЕКЗ, вдається завагітніти, але не всім. Народити дитину внаслідок ЕКЗ виходить у 60-80% жінок, хоча далеко не у всіх із першої спроби. Потрібно враховувати й те, що не всім жінкам з безпліддям показано ЕКЗ. В деяких випадках воно протипоказано.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
29 травня 2023 о 11:36 | Оновлено 29 травня 2023 о 11:38 | 4,385 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали