Розвиваючі іграшки для дітей

Бажаєте підібрати для дитини іграшку відповідно до віку? Щоб вона була одночасно, і корисною, і приносила радість? Пропонуємо обговорити ці питання більш детально.

Гра слугує двигуном розвитку дитини. Через неї проходить знайомство з розміром, формами, кольорами об’єктів. Гра має одне з ключових значень у становленні особистості. Класифікувати розвиваючі іграшки для дітей доволі складно, адже їх вибір ну дуже різноманітний. Тому зупинимось на кількох категоріях, які допоможуть зорієнтуватись.

Напрямки розвитку

Напрямок

Короткий опис

Приклади іграшок

Сенсорний розвиток

Орієнтовані на ранній вік та немовлят. Допомагають сприймати світ через дотики. Передбачають різноманітність кольорів, текстури. Дитина знайомиться з такими поняттями, як «легкий-важкий», «великий-малий» тощо.

Пірамідки, сенсорні мішечки, кубики, брязкальця.

Інтелектуальний розвиток

Сприяють розвитку сприйняття, уяви, уваги. Дитина навчається логічному мисленню, основам синтезу та аналізу.

Книжки-іграшки, бізіборди, конструктори, настільні ігри.

Моторні навички

Розвивають дрібну та велику моторику.

Дитячий транспорт, м’ячі, мозаїки, ігри з ліпленням, кінетичний пісок.

Навчання

Спрямовані на підготовку дитини до школи.

Тренажери грамотності, інтерактивні дошки, рахункові матеріали.

Знайомство з професіями

Розповідають дитині про різні сфери дорослого життя. Сюжетно-рольові ігри позитивно впливають на уяву, винахідливість.

Набори побутової техніки, садівника, пожежного, лікаря тощо.

Більшість іграшок розвивають одразу кілька навичок. Кожна впливає на фізичні здібності, свідомість. Звичайний м’яч знайомить з текстурою, кольором, допомагає розвивати координацію рухів. Гра з друзями сприяє соціалізації.

Не варто купляти дитині забагато іграшок. Краще віддати перевагу кільком якіснім та безпечним, чим придбати багато одноразових. Орієнтуватись слід на зовнішній вигляд, надійність, а не ціну. У дитини має бути кілька універсальних іграшок, щоб призначення, емоції вона додумала сама. У цьому й мета розвиваючих іграшок.

Вікові групи

Кожна вікова група має свої цілі та особливості:

  1. Немовля. У віці до 6 місяців бінокулярний зір тільки розвивається, тому дитина ще погано орієнтується у просторі. Тому іграшки для немовлят направлені на сенсорний розвиток. Конструкція не повинна мати гострих кутів. Фарба має бути безпечної, адже малюк точно буте тестувати іграшку зубами. Актуальними для віку виступають іграшки, які стимулюють моторний розвиток.
  2. 1-1,5 року. Період пов’язаний з першими кроками. Звертати увагу потрібно на іграшки, які сприяють руху – потяги на мотузці, м’ячики тощо.
  3. 1,5-2 роки. У цьому віці в ігрову колекцію можна додавати ігри на сенсорну моторику.
  4. 2-3 роки. Діти починають цікавитись життям дорослих, наслідують їх в усьому. Чудовим вибором стануть набори інструментів, іграшкового посуду.
  5. Дошкільний вік. Вік 3-5 років оптимальний для рольових ігор. Дошкільнятам подобаються набори «Лікарня», «Пожежна станція». Цікаві малюкам спортивні та театралізовані іграшки. У 5-річному віці можна сміливо купляти головоломки, пазли, настільні ігри.

Допомогти з вибором покликані відмітки від виробників та інтернет-магазинів. Купляти слід тільки іграшки з сертифікатом якості у магазинах з хорошою репутацією. Вони не мають містити запаху. Оптимальні матеріали – дерево, гума, пластизоль, ПВХ. М’які іграшки повинні мати міцні шви. Вітаються щільні тканини, за виключенням вовни. Вона швидко втрачає привабливість, сідає після пранням.

Немовлятам не рекомендовані ігри в чорних та червоних кольорах, бо вони негативно впливають на емоційний стан. Винятком є картки Домана. Вимоги до іграшок старшим дітям менш жорсткі.

Не варто забувати про ретельний догляд за іграшками. Це запорука здоров’я.

22 травня 2023 о 13:30 | Оновлено 22 травня 2023 о 13:39 | 8,137 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали