Хто такий Зевс?

Зевс – головний бог давньогрецької міфології, володар блискавки та грому. Також він один із найвідоміших представників Олімпу, образ котрого і дотепер використовується в популярній культурі. Але не кожен достеменно знає, ким саме був Зевс – яким його уявляли жителі Древньої Греції, які надприродні можливості приписували.

Зевс у міфології

Зевс був сьомою дитиною богів Реї та Кроноса. Він виявився найбільш могутнім серед усіх своїх братів та навіть перевершив батька. За легендою, він переміг його у битві та забрав його сили собі. Для багатьох, хто хоче знати, хто такий Зевс, цей персонаж постає у вигляді кремезного чоловіка з бородою, короною та скіпетром у руці. Він їздив на колісниці по небу та міг вразити блискавкою будь-кого. Зевс був правителем неба та головним божеством на Олімпі. Він мав владу судити та вимагати справедливості при вирішенні конфліктів між іншими богами.

Один із найбільш відомих фактів «біографії» Зевса – це безліч його романів з богинями та смертними жінками. Дружиною бога була Гера, але це не заважало заводити коханок, від яких він мав дітей: Аполлона, Геракла, Гермеса, Персефону, Міноса.

Образ у мистецтві та кіно

Найбільш досконалим зображенням Зевса вважається робота Фідія – статуя, яка зображає його у вигляді кремезного чоловіка на троні. Саме цей образ потім використовували інші скульптори та художники – так і з’явився класичний вигляд Зевса: довга борода та волосся, лавровий вінок-корона, посох.

До образу Зевса часто зверталися й звертаються відомі художники. Найчастіше вони зображали його закоханим, разом із його прекрасними обраницями. Не оминають своєю увагою давньогрецького бога й музиканти. Вони беруть за основу легенди про Зевса, щоб створити нову історію чи переосмислити стару.

Образ та ім’я Зевса використовують у фільмах та мультфільмах. Можна знайти близько 30 картин, де володар Олімпу є головним або другорядним персонажем.

Ігрова індустрія

Не забувають про володаря неба й розробники онлайн-ігор. З цим персонажем створено багато проектів, де використовується не тільки його ім’я, а й образ. Гравець часто має взяти на себе роль Зевса, уявити себе ним, щоб розвивати нову цивілізацію. Зазвичай такі ігри побудовані на міфології Стародавньої Греції.

Цікавим образ Зевса буде й дітям, для яких створюють настільні ігри. Грати в них можна цілою родиною, одночасно розширюючи кругозір та отримуючи нові знання із культури та міфології.

3 квітня 2023 о 08:46 | 37,183 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали