Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone

Коли кажуть про вихід нового Айфон 15, одне з питань, що над усе турбує фанатів “яблучної” продукції, – чи буде в нового iPhone роз’єм для зарядних пристроїв USB Type-C.

Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone

Коли кажуть про вихід нового Айфон 15, одне з питань, що над усе турбує фанатів “яблучної” продукції, – чи буде в нового iPhone роз’єм для зарядних пристроїв USB Type-C. З одного боку, всі вже давно звикли, що Apple використовує власні порти для зарядження, а також для передачі даних між, приміром, ноутбуком та смартфоном. Але через те, що стандарти різні, користувачам доводиться купувати різноманітні типи перехідників. А це додаткові витрати, через що Айфон серед українських покупців не такий популярний, як, наприклад, смартфони Samsung чи Xiaomi, котрі продаються зі стандартним роз’ємом тип С. Тобто, одним зарядним пристроєм можете заряджати різні смартфони на Андроїді.

Чому Type-C краще ніж Lightning

Треба розібратися в різниці між роз'ємом Lightning Connector та USB Type-C, щоб відповісти на питання, який стандарт є кращим. Якщо декілька років тому Apple відмовилася від старих 30-pin роз'ємів на користь Lightning, більшість виробників перейшли на USB Type-C.

KLgcV3BYLqAGEU9_k6Xra5PJC-YShkK6ok-M2hj9zdkofpQPN8a_ehV-kw_7X78eRN7X5dgzijHD-kpp08NaRh-l99WnTaWv0uqr_DTpPic0vbf11_wytP98g_DWgBt8EPCO5gJXxZ7KO2Sdvdg5Rc

У 2012 році роз'єм Lightning був представлений як заміна 30-контактному док-роз'єму. Він має багато переваг:

  • зокрема можна вставити в Айфон будь-яким боком;
  • використовується не лише для зарядки, а й для передачі файлів;
  • інтерфейс Lightning також підтримує перехідник Lightning to Headphone замість звичного роз’єму 3,5” Jack для підключення навушників чи динаміків.

Варто зазначити, що інші виробники перейшли на стандартизований інтерфейс пізніше. Лише у 2014 році були опубліковані характеристики USB Type-C. Роз'єм USB Type-C має більш компактний розмір, що робить його зручнішим у використанні. Це універсальний роз'єм, який може використовуватися для підключення різноманітних пристроїв і також підтримує низку різних протоколів, таких як HDMI, DisplayPort, VGA тощо.

Але саме тип-С має й низку переваг у порівнянні зі стандартом Lightning:

  1. Щодо швидкості передачі даних, USB Type-C виграє. Через роз'єм USB-C можна передавати файли зі швидкістю до 5 Гбіт/с, тоді як Lightning підтримує максимальну швидкість до 480 Мбіт/с.
  2. USB Type-C є більш універсальним та зручним у використанні;
  3. Саме його сьогодні використовують більшість виробників смартфонів, планшетів, ноутбуків, розумних гаджетів, приміром, смартгодинників чи Блютуз-навушників TWS, кейси котрих заряджаються саме через цей порт;
  4. Через USB Type-C можна заряджати смартфони при більшій напрузі. Для Lightning максимальна пропускна потужність – 12-23 Вт. Тоді як навіть бюджетні смартфони Xiaomi чи realme підтримують швидке зарядження при напрузі від 25 до 60 Вт, а теоретично можливо передавати через USB до 100 Вт.

Які ж переваги має Lightning роз’єм

Втім, у Lightning є одна важлива перевага – міцність та надійність. А для смартфонів, котрими покупець збирається повноцінно користуватися впродовж принаймні 5-6 років, це дуже важливо. Адже саме роз’єм з часом розхитується й заряджати смартфон через нього неможливо. Досвід багатьох фанатів, що захоплюються Айфонами, доводить, що цей тип роз’ємів надійніший.

0xHLellTYAJSZKr60ol_Mtd58BhGiqCJrYFaxCyQvwwXaqh-T5Nlipe9s-p0ci5qxIlfZyhr3BVMLc-FtjIpDgtdwS1XUhTpP2ZPkf51-3QOnSPWFQ8VxghIdBeVS11etkBABAjVb5nmv0jfEU5A2Y

Який стандарт буде підтримувати Айфон 15?

Наразі відповісти неможливо, оскільки інсайдерська інформація про нове покоління Айфонів видається невеликими порціями. Є три основні варіанти:

  • повний перехід на Type-C;
  • повний перехід на бездротове зарядження – вкрай малоймовірно;
  • Type-C використовуватимуть лише для Європи.

У будь-якому випадку чекати лишилося недовго й восени 2023 року всі знатимуть точну відповідь.

25 лютого 2023 о 16:12 | Оновлено 27 лютого 2023 о 11:24 | 46,011 переглядів
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали