Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу

Онлайн-навчання набуло всесвітнього поширення після спалаху епідемії коронавірусу, та здобуло чимало прихильників та критиків. Для багатьох дистанційний формат навчання став чудовою можливістю отримувати цінні знання, не виходячи з теплої домівки. Противники ж стверджують, що уроки по скайпу – це не справжнє навчання, адже учні легковажніше ставляться до такого формату освіти.

Онлайн-навчання набуло всесвітнього поширення після спалаху епідемії коронавірусу, та здобуло чимало прихильників та критиків. Для багатьох дистанційний формат навчання став чудовою можливістю отримувати цінні знання, не виходячи з теплої домівки. Противники ж стверджують, що уроки по скайпу – це не справжнє навчання, адже учні легковажніше ставляться до такого формату освіти.

Корпоративна англійська для вашої компанії: https://grade.ua/uk/corporate/ обирайте зручний формат навчання та підвищуйте свої знання разом з нами.

Переваги онлайн-навчання

Доступність та гнучкість

Віддалене навчання дає можливість заощадити кошти як студентам, так і навчальним закладам. Багато фінансів зберігається за нестачею потреби інвестувати в наповнення традиційної класної кімнати. Натомість можна сфокусуватись на головному – найрізноманітніших навчальних матеріалах. Наприклад, сплатити підписку на інтерактивні ресурси вивчення англійської, розширений пакет послуг Skype (або таких його аналогів як Zoom чи Microsoft Teams), а також придбати оригінальні підручники в цифровому варіанті, що часто дешевше, ніж друкований матеріал. 

Навчальне середовище, орієнтоване на учня 

Онлайн-клас допомагає утримувати учнів в центрі навчання, оскільки онлайн-заняття передусім успішні тоді, коли передбачають співпрацю з вчителем, дозволяють учням проявляти ініціативу, а також вимагають частішого оцінювання якості навчання та постійного зворотного зв’язку з усіма учасниками відеоконференції. 

Зменшення соціального тиску 

Навіть за умови компетентного підходу вчителя, деякі учні (особливо діти) можуть відчувати матеріальну нерівність порівняно з іншими в класі. Невпевненість може сильно впливати на їхню успішність. Завданням вчителя є не лише доступно та якісно навчати учнів, а й забезпечити комфортну та дружню атмосферу у класі. Своєю чергою, онлайн-клас більшою мірою зрівнює студентів, адже концентрується здебільшого на самій суті навчання.

Більше залучення учнів в роботу 

Багатьом викладачам може бути важко заохотити студентів під час занять, тому що деякі з них можуть ховатися на задніх партах і не брати участі в груповій роботі. Онлайн-клас розв'язує цю проблему: усіх учасників видно на екрані одночасно, тому вчителю легше контролювати активність конкретних учнів; водночас breakout rooms надають певну приватність, щоб під час дискусії пари студентів не відволікали ні вчитель, ні інші групи. 

Недоліки онлайн-навчання

Окрім таких очевидних недоліків, як більше навантаження на зір або технічні проблеми, є ще мінуси, які теж варто взяти до уваги:

Викривлена реальність

Багатьом учням може бути важко сприймати диджиталізацію; деякі з них не сприймають дистанційні заняття серйозно, оскільки вони проводяться не в закладі, що може призвести до гіршої відвідуваності, успішності занять, та прогресу у навчанні. Крім того, деякі учні важче сприймають текст з екрана комп’ютера або відчувають складнощі при сприйнятті англійської на слух.

Відчуття соціальної ізоляції

Викладачеві іноді важко перевірити залучення учнів, оскільки жести та мову тіла краще видно віч-на-віч. Учні можуть відчувати себе ізольованими від інших, навіть коли перебувають у класі, але насправді одні в кімнаті та не беруть активної участі під час уроку.

Проблеми з оцінюванням 

Це виклик для викладачів, щоб навчитись запобігти списанню під час тестів чи самостійних робіт. Людська природа не терпить поразок і шукає способи показати себе з кращого боку, тому учням важко встояти перед спокусою і не шукати відповіді на завдання за допомогою Інтернету, інших гаджетів і сторонніх осіб.

Відсутність практики

Навчання у Skype та подібних програмах вимагає задовільного рівня технічних знань і хороших навичок менеджменту, щоб створити можливість для учнів не тільки сприйняти теорію, але й виконати достатньо практичної роботи. Також, вчителям може бути важко надати кожному учневі вичерпний фідбек.

Як уникнути недоліків

Насправді більшість проблем можна успішно вирішити або зменшити до терпимого рівня. Щоб заняття англійською онлайн були продуктивними та цікавими варто:

  • встановити чіткі правила дисципліни для учнів;
  • рівномірно розподіляти час на комунікацію з усіма учнями;
  • заохочувати учнів ставити запитання, наприклад, написати їх в чат або використати функцію «підняти руку»;
  • готувати унікальні формати перевірки знань без можливості списування та використовувати можливості віртуального опитування – тести, вікторини, ігри;
  • надавати миттєвий зворотний зв'язок учням, по можливості в усній формі, а також залишаючи персональні коментарі в чаті та використовуючи емоджі для більшого емоційного забарвлення;
  • за згоди учнів проводити запис онлайн уроків, щоб проаналізувати слабкі сторони конкретного заняття та запобігти їм у майбутньому.

Все про модальні дієслова в англійській мові у статті нашого блогу: https://grade.ua/uk/blog/english-modal-verbs/ дізнайтесь які бувають модальні дієслова та приклади їх використання.

Як бачимо, можна проводити цілком успішні та нічим не гірші за звичайні онлайн-заняття за допомогою програм по типу Skype. До того ж варто пам’ятати, що яким би комп’ютеризованим не був процес, саме людська комунікація є ключовою у вивченні англійської мови, адже техніка – це лише гарний інструмент в руках людини.

3 січня 2023 о 12:00 | Оновлено 3 січня 2023 о 12:01 | 57,603 перегляда
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали