МІЖНАРОДНИЙ ОСВІТНІЙ ФОРУМ «ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСВІТИ»

Освітній проект «Е-Schools» спільно з Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти», Інститутом інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківським та Рівненським обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти, ВГО «Асоціація малих міст України», ГО «Розумне місто та екосистема» організували та провели 13-14 лютого 2020 року у м. Івано-Франківську міжнародний освітній форум «Цифрова трансформація освіти».

Освітній проект «Е-Schools» спільно з Державною науковою установою  «Інститут модернізації змісту освіти», Інститутом інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківським та Рівненським обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти,  ВГО «Асоціація малих міст України», ГО «Розумне місто та екосистема» організували та провели 13-14 лютого 2020 року у м. Івано-Франківську міжнародний освітній форум «Цифрова трансформація освіти».

У рамках форуму відбулась ІІ-а міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в освіті», виставка «Інноваційні засоби в освіті», та майстер-класи по роботі з новітнім освітнім обладнанням і програмними засобами для закладів освіти.

У форумі взяли участь біля 700 осіб з усіх куточків України.

Модерували пленарне засідання конференції Козирєв П.Г., голова Асоціації малих міст України, член робочої групи з питань діджиталізації і впровадження smart-рішень  «Смарт-сіті та електронна демократія» при комітеті цифрової трансформації Верховної Ради України та Титаренко І.Ю., віце-президент ГО «Розумне місто та екосистема», керівник проекту «Е-schools».

З вітанням до учасників форуму звернувся Івано-Франківський міський голова Марцінків Р.Р., який зазначив, що така конференція відбувається у Івано-Франківську вже вдруге. Такі заходи надають можливість обмінятися досвідом, побачити новинки, які можуть бути реалізовані в освіті, наголосив на необхідності інновацій у освітньому просторі.

Директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Максимчук І.Є. звернув увагу присутніх на те, що на виставці представлена сучасна техніка, яку вже сьогодні потрібно використовувати у освітньому процесі для підвищення його ефективності.

Голова Асоціації малих міст України Козирєв П.Г. підкреслив, що завдання очільників громад та освітян зробити так, щоб цифрова трансформація освіти відбулася якомога швидше. Це буде мотивувати дітей до навчання, формувати їх цифрові навички та компетентність, зробить освіту більш якісною та доступною.

Про інновації в освітньому процесі Чеської республіки, ІТ-інфраструктуру освітнього середовища закладів освіти Чехії розповіли Власта Богдалова (Vlasta Bohdalová), віце-президент чеської торгової палати, депутат Парламенту Чеської Республіки 5, 6, 7 скликань (голова комітету з питань освіти), та Томас Мюллер (Thomas Müller), освітній аташе Чеської торгової палати.

Із доповідями виступили віце-президент ГО «Розумне місто та екосистема» Титаренко І.Ю., проректор з інноваційного навчання та інформатизації Національного авіаційного університету, доктор технічних наук, професор Тесля Ю.М., директор інституту інформаційних технологій, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, доктор технічних наук, професор Лютак І.З., завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник Литвинова С.Г., проректор з цифрової трансформації Університету Короля Данила, кандидат політичних наук Хромець О.Л., проректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Вєтров І.В., менеджер з розвитку LEGO Education в Україні Табінська О.О., директор Міжшкільного ресурсного центру «Нова школа» кандидат фізико-математичних наук, доцент Лопаткін Р.Ю. та багато інших учасників, практиків та науковців.

Особливий інтерес учасників форуму викликала екскурсія до Івано-Франківського Робоклубу, яку організувала та провела Манів-Головецька О.С., керівник відділу розробки, адаптації та впровадження нових освітніх продуктів ГО «РобоклубІФ». Відвідувачам були продемонстровані сучасні інструменти для створення сприятливого середовища у навчанні дітей основам програмування та робототехніки.

Під час панельної дискусії «ІКТ у підвищенні інформаційно-цифрової компетентності педагогів» учасникам був продемонстрований програмний комплекс «VisualService» та онлайн платформа «E-Курси» (розробник платформи – Щербій А.Б., співвласник ТОВ «Техноінфософт»), які значною мірою спрощують організацію навчання слухачів у системі підвищення кваліфікації.

Значний інтерес слухачів у панельній дискусії «Інновації у професійно-технічній освіті» викликала інформація Вєтрова О.М., директора професійно-технічного училища № 36 смт Новгородка Кіровоградської області, кандидата педагогічних наук, про досвід України та США у оптимізації професійної освіти.

Організатори заходу щиро дякують освітянам, представникам органів влади, місцевого урядування, всім тим, хто долучився до участі у форумі.

3 березня 2020 о 18:36 | Оновлено 6 квітня 2020 о 13:45 | 43,361 перегляд
Також читайте статті про проект:    1. Сайт для школи     2. Електронні щоденники та журнали